Agjencia Zhurnal.KS
Ekonomi

Privatizimi i ndërrmarjeve publike, OEMVP: Eliminon kostot, përmirëson ekonominë

Shkup, 18 tetor – Privatizim të plot apo partneritet publiko privat, qeveria kërkon zgjidhje për ndërmarrjen Poshta e Maqedonisë si një nga ndërmarjet kryesore që realizon humbje në vazhdimësi. Qeveria ka angazhuar ekipin e saj për një studim fizibiliteti për fatin e poshtës.  

Statistikisht numri i të punësuarve në sektorin e poshtës në vitin 2018 në të gjith kompanit shërbyese  është 2971 persona nga të cilët 2141 janë të punësuar në Poshtën e Maqedonisë nërsa 830 të tjerë në kompanit që ofrojnë shërbime postare.   Sipas të dhënave të Entit Shtetëror të Statistikave Poshta e Maqedonisë në kontunuitet në nivel vjetor realizon humbje në vler prej 2.7 milion euro ndërsa humbja totale kap shifrën e 10 milion eurove.  

Nga OEMVP thonë se është i nevojshëm privatizimi i ndërmarjeve shtetërore që punojnë me humbje jo vetëm i poshtës së maqeodnisë por i gjitha ndërmarjeve me të vetmin qëllim përmirësimin e ekonomisë në plan afagjat.  

“Privatizimi si proces ka për qëllim ti eleminon kostot e mëdha që vijnë nga jo produktiviteti I subjekteve që janë në kuadër të qeverisë. Subjektet që I nënshtrohen këtij procesi transformohen në subjekte që duan të jenë më kompetitive dhe sitë tilla përmirësojnë peformacat e tyre në krahasim me periudhën që kanë qenë paraprakisht. Kompanit inciojnë avansimin e tyre teknologjik të asaj që botërisht njihet si know how,  qasjes së tyre ndaj tregjeve vendore dhe të huaja .Duhet pasur parasysh se efekti I par I menjëhershëm që mund të jetë nga privatizimi është zvoglimi I të hyrave direkte në arkën shtetërore, por pritjet janë që pas privatizimit subjektet të performojnë më mir dhe efekti pozitiv në ekonominë e vendit është në plan afatgjat”, u shpreh Durim Zeqiri nga EMVP.  

Tregu i shërbimeve postare në Maqedoninë e veriut nga 1 janari duhet të liberalizohet plotësisht sipas dispozivate aktuale të ligjit për shërbimet postare të cilat parashikojnë heqjen e zonave të rezervuara.  

Më 31 dhjetor të këtij viti përfundon prolongimi i 5 i liberalizimit dhënë me kërkesë të Postës së Maqdonisë mbetet të shihet se cila nga dy opsionet e ofruara (marrja përmes partneritetit publiko privat, apo privatizim i plotë)  do të realizohet.  

Gjtiha rekomandimet e BE-së janë që të shitet poshta e maqedonisë por që deri më tani kjo gjë nuk është bërë nga asnjë qeveri. Zaev thotë se egziston idea dhe për privatizimin e ndërmarjes Hekurudhat e Maqedonisë, eurokompozit dhe Tec Negotin.

Postime të ngjashme

Po bisedohet për të drejtat e punëtorëve dhe pagën minimale

Z H

Sistemi efikas dhe transparent për financa publike është parakusht për rritjen ekonomike të çdo shteti

Z H

Vazhdojnë problemet për transportuesit në vendkalimin kufitar Evzoni

admin

Janë miratuar edhe 1,4 milionë euro për kërkesa nga linja e kredive pa interes

admin

Pa thirrje publike janë nënshkruar marrëveshje për furnizime publike në vlerë prej 11 milionë euro

Z H

Amvisëritë të marrin vauçerë për rrymë ose subvencionet t’i marrë drejtpërdrejtë furnizuesi

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...