Agjencia Zhurnal.KS
Ekonomi Maqedoni

Kur aplikohet dhe kush do të marrë subvencione të pagave?

Shkup, 23 tetor – Projektligji për mbështetjen financiare të punëdhënësve të prekur nga kriza e pagave KOVID-19 për tetor, nëntor dhe dhjetor 2020, propozuar nga Ministria e Financave, u miratua nga Qeveria dje dhe do të paraqitet në Parlament për miratim. Punëdhënësit do të jenë në gjendje të aplikojnë për mbështetje financiare deri në 21,776 denarë për punonjës, deri në datën 7 në muajin për muajin paraprak, dhe përfitues mund të jenë kompanitë që kanë të paktën 30 përqind rënie të të ardhurave në periudhën e referimit nga prilli deri në tetor 2020, të realizuar me të njëjtën periudhë vitin e kaluar.

Ministria e Financave jep detaje mbi masën që pret 70 milion euro të injektohen në vend.

“Me projektligjin e ri, masa është edhe më e shënjestruar, përkatësisht kompanitë që janë prekur më rëndë nga kriza, parashikohet që të paguhet mbështetje më e lartë financiare. Gjegjësisht, ndërmarrjet që kanë të ardhura të reduktuara nga 30 për qind në 40 për qind, do të marrin mbështetje financiare deri në 14,500 denarë për punonjës; për të ardhura të reduktuara nga 40.01 për qind në 50 për qind, sigurohen deri në 15.955 denarë për punonjës; për të ardhura të reduktuara nga 50.01 përqind në 60 përqind në 17,410 denarë për punonjës; për të ardhura të reduktuara nga 60.01 përqind në 70 përqind, deri në 18,865 denarë për punonjës; për të ardhura të reduktuara nga 70.01 përqind në 80 përqind, deri në 20,320 denarë për punonjës dhe për të ardhura të reduktuara mbi 80 përqind shuma e mbështetjes financiare për pagimin e pagave do të jetë deri në 21,776 denarë për punonjës. Lidhur me shënjestrimin më të mirë – projektligji përcakton që kompanitë që kanë bërë një fitim prej më shumë se 10 milion euro kumulativisht në tre vitet e fundit nuk përfshihen”, lexon deklarata nga Ministria e Financave.

Rezultati financiar i ndërmarrjeve nga prilli deri në tetor, nëntor dhe dhjetor 2020 merret si periudhë referimi në ligj dhe krahasohet me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Në rast se kompania regjistrohet pas shtatorit 2019, merret data e regjistrimit në Regjistrin Qendror.

Firmat që aplikojnë për këtë masë mund të mos paguajnë dividentë dhe shpërblime të performancës së biznesit ose shpërblime të tjera vjetore deri në ditën e pagimit në dhjetor 2020.

Sa i përket të punësuarve, kompanitë që aplikojnë për mbështetje financiare mund të kenë maksimumi 10% të të punësuarve me pagë neto mujore prej mbi 120,000 denarë. Kompanitë nuk mund të aplikojnë për mbështetje financiare për një pagë për një punonjës i cili në qershor, korrik, gusht dhe shtator arriti një pagë neto më të lartë se 39,900 denarë për çdo muaj veç e veç për kohë të plotë ose të pjesshme. Gjithashtu, masa nuk do të jetë në gjendje të përdoret për punonjësit për të cilët përdoret masa “Maqedonia punëson”, si dhe për punonjësit që janë punësuar për punë shtesë.

Punëdhënësit që përdorin mbështetjen financiare nuk mund të zvogëlojnë numrin e punonjësve dy muaj pas përfundimit të muajit për të cilin është përdorur mbështetja financiare, që nga shkurti 2021, përveç në rast pensioni, ndërprerjes së kontratës së punës nga punonjësi, marrja miqësore e punëmarrësit, përfundimi i kontratës së punës pa një periudhë njoftimi nga punëdhënësi për shkak të shkeljes së urdhrit të punës dhe disiplinës ose detyrimeve të punës dhe të ngjashme.

Mekanizmat mbrojtës janë parashikuar gjithashtu në faturë, në mënyrë që paga të arrijë punonjësin plotësisht. Gjegjësisht, në rast se punëdhënësi i paguan një pagë më të ulët punonjësit sesa shuma e caktuar për të, parashihet deri në 10 mijë euro gjobë, varësisht nga madhësia e subjektit jurudik.

Postime të ngjashme

Editorial / Reflektimi i Albin Kurtit mund të vijë edhe tek ne

R Zh

Dimitrov: Shtyerja e bisedimeve me BE-në krijon probleme besueshmërie

admin

Fajon: Vetoja bullgare për Maqedoninë e Veriut është jopërgjegjëse

admin

Milloshoski: Nuk pranoj regjistrues në shtëpi nëse nuk është vaksinuar

admin

Limani: Sot unë, nesër Izet Mexhiti, Blerim Bexheti, Sadulla Duraku, Musa Xhaferi, mund të largohen nga BDI-ja

admin

Kaevski: Deputetët e VMRO-DPMNE-së, Aleanca dhe e Majta të qëndrojnë në anën e qytetarëve

admin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...