Agjencia Zhurnal.KS
Maqedoni

Më shumë kompetenca për inspektoratet komunale dhe rritje e pjesës së TVSH, premton Qeveria

Shkup, 12 shtator – Decentralizimi dhe përfshirja më e madhe e qytetarëve dhe shoqatave në punën e këshillave komunal, kompetencat më të mëdha të shërbimeve të inspektimit komunal dhe një pjesë më të madhe të TVSH-së, por edhe financimi i të gjithë fëmijëve dhe të rinjve deri në 25 vjet që duan të mësojnë maqedonisht, shqip, turqisht, vllahisht, serbisht ose gjuhen rome.

Këto janë vetëm disa nga projektet qeveritare në katër vitet e ardhshme për demokratizimin e mëtejshëm të njësive të vetëqeverisjes lokale dhe ndërtimin e një shoqërie për të gjithë.

Për një decentralizim më të madh, Qeveria në katër vitet e ardhshme është zotuar që:

– do të diskutohen mundësitë për rritjen e përqindjes së TVSH-së dhe tatimit mbi të ardhurat personale të alokuara për vetëqeverisjen lokale, me dinamikë të vendosur disa vjeçare me mekanizma për inkurajimin e efikasitetit të tyre në rritjen e mbledhjes dhe detyrave publike komunale;

– do të prezantojë instrumente të rinj, më efikasë për të mbështetur komunat, në mënyrë që të përmirësojë performancën e tyre. Granti i Barazimit dhe Granti i Performancës, i cili prezanton një sistem të stimujve dhe konkurrencës së komunave që sjell shërbime cilësore dhe në kohë;

– Secila njësi e vetëqeverisjes lokale që do të përdorë fonde nga buxheti i shtetit do të duhet të pranojë rregulla të qarta për transparencën në operacionet e saj dhe të vërë në dispozicion të opinionit të gjitha kostot financiare, përmes sistemit të Financave të Hapura.

– do të propozojë zgjidhje ligjore me të cilat qytetarët dhe shoqatat do të kenë mundësinë të propozojnë pika në rendin e ditës dhe të marrin pjesë në punën e Këshillit. Qytetarët, shoqatat dhe bashkësitë lokale do të marrin pjesë detyrimisht në miratimin e programeve të zhvillimit dhe buxhetit të komunës, dhe detyrimi për konsultime me qytetarët do të shtrihet në programet e komunave;

– do të rrisë kompetencat e shërbimeve të inspektimit komunal dhe do t’u mundësojë atyre që të organizohen në veprime të përbashkëta në nivel rajonal dhe shtetëror në mënyrë që të merren në mënyrë adekuate me sfidat në fushën e punëve komunale, ndërtimin, mbrojtjen e mjedisit dhe shëndetin e qytetarëve dhe rregullimin e trafikut.

Qeveria është e angazhuar gjithashtu për të mbështetur procesin e reformës së shërbimeve me grante dhe hua të lira për të modernizuar makineritë dhe pajisjet e ndërmarrjeve publike lokale, për të ndjekur një politikë të grupimit të të gjitha investimeve kapitale për komunat në një vend, të tilla si dhe se do të sigurojë burime organizative dhe financiare për të ndihmuar sidomos komunat më të vogla që nuk kanë kapacitet të mjaftueshëm për t’u ballafaquar papritmas me zbatimin e projekteve të mëdha.

– Në atë mënyrë, ai do të stimulojë zhvillimin lokal dhe rajonal, veçanërisht përmes shfrytëzimit maksimal të fondeve të para-pranimit dhe strukturave dhe kohezionit të Bashkimit Evropian, thuhet në programin e Qeverisë për katër vitet e ardhshme.

Programi qeveritar thekson vlerat e tolerancës, drejtësisë, mundësive të barabarta, njohjes së diversitetit, në multikulturalizëm dhe komunikimit ndërkulturor, në drejtësinë sociale, mundësi të barabarta për gratë dhe burrat, përfshirjen dhe pjesëmarrjen e qytetarëve në vendimmarrje dhe arritjen e kohezionit social.

– Bashkimi Evropian bazohet në popuj të ndryshëm, kultura dhe gjuhë të ndryshme, por flet dhe punon mbi parimin e bashkësisë përmes dallimeve. Ne jemi një shembull real që kjo politikë dhe këto vlera mund të funksionojnë edhe në Ballkan. Kjo ishte e mundur sepse ne nuk i pranuam vlerat si pjesë e acquis evropiane ose si kusht i tyre, por si besim dhe vendosmëri që mozaiku ynë i kulturave, gjuhëve dhe zakoneve na bën më të pasur dhe më të mirë, thotë programi qeveritar për katër vitet e ardhshme.

Në programin e saj, Qeveria merr përsipër të punojë për një shoqëri të barabartë për të gjithë dhe të kompletojë Agjencinë dhe Inspektoratin në gjashtë muajt e parë, në lidhje me zbatimin e Ligjit për Përdorimin e Gjuhëve.

Në komunat multietnike njofton një rritje të përmbajtjeve në fushën e arsimit dhe kulturës që kontribuojnë në afrimin e qytetarëve, si dhe financimin e të gjithë fëmijëve dhe të rinjve deri në 25 vjeç të cilët dëshirojnë të mësojnë gjuhën maqedonase, shqipe, turke, vllahe, serbe ose rome.

Plani është që të propozojë Ligjin për Mbrojtjen dhe Parandalimin e Diskriminimit përsëri në muajin e parë, dhe ai do të thërrasë, inkurajojë dhe bashkëpunojë me sektorin e biznesit, ndërmarrjet vendore dhe të huaja për të mbështetur marrëdhëniet e mira ndëretnike dhe vlerat e tolerancës, përfaqësimit dhe besimit të ndërsjellë në mjediset e tyre të punës.

Postime të ngjashme

Editorial / Reflektimi i Albin Kurtit mund të vijë edhe tek ne

R Zh

Dimitrov: Shtyerja e bisedimeve me BE-në krijon probleme besueshmërie

admin

Fajon: Vetoja bullgare për Maqedoninë e Veriut është jopërgjegjëse

admin

Milloshoski: Nuk pranoj regjistrues në shtëpi nëse nuk është vaksinuar

admin

Limani: Sot unë, nesër Izet Mexhiti, Blerim Bexheti, Sadulla Duraku, Musa Xhaferi, mund të largohen nga BDI-ja

admin

Kaevski: Deputetët e VMRO-DPMNE-së, Aleanca dhe e Majta të qëndrojnë në anën e qytetarëve

admin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...