Agjencia Zhurnal.KS
Editorial Maqedoni NeJemiNato Rekomanduar TOP LAJM

NATO mbetet e përkushtuar për siguri dhe stabilitet në gjithë botën

Shkruan Agjencia e Lajmeve Zhurnal.mk

Përgjegjësia thelbësore e NATO-s është të sigurojë që territori dhe popujt e shteteve të Aleancës të mbeten të sigurta, në një botë ku paqja dhe siguria nuk mund të merren si të gatshme. Që nga krijimi i NATO-s shtatë dekada më parë, ajo mbështetet te personeli i forcave të armatosura dhe vendeve partnere aleate për të përmbushur mision e vendosur. Përgjatë vitit 2019, dhjetëra mijëra burra dhe gra nga Evropa dhe Amerika e Veriut shërbyen në komandat ushtarake të NATO-s, në stërvitje, misione dhe operacione të ndryshme për të mbajtur vendet tona edhe më tutje të sigurta që nga Mesdheu në Detin Arktik dhe nga Oqeani i Atlantikut të Veriut deri në Afganistan. Me përkushtimin dhe vendosmërinë e tyre, ushtarët e NATO-s, marinarët, ushtarët e sulmeve ajrore dhe marinsat janë shembulli i gjallë i solidaritetit dhe vlerave të NATO-s.

Vitin e kaluar NATO festoi 70 vjetorin e saj, shtatë dekada paqe, prosperitet dhe liri. Ajo vazhdoi të përshtatet me një botë me sfida dhe që ndryshon me shpejtësi, duke dhënë rezultate të qarta për t’i mbajtur njerëzit e saj të sigurtë.

Përfundimisht anëtarësimi i Republikës së Maqedonisë së Veriut si anëtare e plotë e Aleancës është një hap i rëndësishëm përpara për stabilitetin e rajonit të Ballkanit Perëndimor dhe të Evropës. Kjo tregon se, në kohë të pasigurta, duhet të forcohen edhe më tej institucionet multilaterale. Ky është një hap i rëndësishëm përpara për stabilitetin e Rajonit të Ballkanit Perëndimor dhe Evropës.

Pandemia e COVID-19 vazhdon të ndikojë tek të gjithë. Në Evropë, Amerikën e Veriut dhe në mbarë botën, sëmundja vazhdon të ketë një numër të tmerrshëm.

Aleatët tashmë po bashkëpunojnë për të transportuar furnizime kritike nga e gjithë bota. Qindra mijëra pajisje mjekësore janë dhuruar dhe dorëzuar. Aleatët po ndajnë ekspertizën mjekësore dhe rritjen e kapaciteteve të spitaleve. (Ata ofrojnë zgjidhje inovative, përfshirë respirator 3D dhe maska ventiluese). Forcat e armatosura aleate gjithashtu ofrojnë mbështetje thelbësore për reagimet civile përfshirë logjistikën dhe planifikimin, spitalet në terren dhe anijet spitalore, transportin për pacientët, riatdhesimin e qytetarëve jashtë vendit, dezinfektimin e zonave publike dhe në vendkalimet kufitare.

PROCESI I REFLEKTIMIT

Gjatë takimit të Londrës vitin e kaluar, liderët e NATO-s ranë dakord që Sekretari i Përgjithshëm të udhëheqë një proces reflektimi për të forcuar dimensionin politik të NATO-s. Në mars, Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s caktoi 10 ekspertë, pesë burra dhe pesë gra, për të mbështetur këtë punë.

Qëllimi kryesor është të forcohet uniteti i Aleancës, të rritet konsultimi politik dhe koordinimi midis aleatëve dhe forcimi i rolit politik të NATO-s. Ky proces ka për qëllim që të bëjë NATO-n edhe më të fortë dhe të rritë aftësinë e saj për t’u marrë me sfidat aktuale dhe të ardhshme.

SITUATA NË AFGANISTAN        

NATO përshëndeti formimin e një ekipi gjithëpërfshirës për negociatat brenda Afganistanit, i cili përfshin disa gra. Bisedimet tani duhet të ecin përpara pa ndonjë vonesë të mëtejshme. Udhëheqësit afganë duhet të kapërcejnë dallimet e tyre dhe të krijojnë një qeveri të bashkuar.

Aleatët dhe partnerët e NATO-s qëndrojnë plotësisht të përkushtuar ndaj sigurisë dhe stabilitetit afatgjatë të Afganistanit dhe NATO vazhdon t’u sigurojë forcave të sigurisë afgane trajnim dhe mbështetje financiare, në mënyrë që ata të luftojnë terrorizmin dhe të krijojnë kushtet për paqe.

Misioni i NATO-s do të ruajë konfigurimin e tij aktual, me një seli në Kabul dhe katër komanda rajonale për të trajnuar, këshilluar dhe ndihmuar forcat afgane të sigurisë. Talebanët duhet të marrin pjesë në negociatat brenda afgane dhe të bëjnë kompromise të vërteta për paqen e qëndrueshme. Aleatët dhe partnerët e NATO-s qëndrojnë fuqimisht të përkushtuar për sigurinë dhe stabilitetin afatgjatë të Afganistanit, me trupa dhe me fonde.

DIALOGU ME KINËN

NATO ka një dialog të gjatë politik dhe ushtarak me Kinën, e cila ofron një bazë për mirëkuptim dhe angazhim të ndërsjellë. NATO dëshiron të mbajë një marrëdhënie konstruktive me Kinën, bazuar në interesat e përbashkëta dhe respektin e ndërsjellë. Dialogu i vazhdueshëm dhe i përqendruar mund të përmirësojë mirëkuptimin e ndërsjellë dhe të shpërndajë keqkuptimet. Në takimin e tyre në Londër në Dhjetor 2019, udhëheqësit e NATO-s pranuan se ndikimi në rritje i Kinës dhe politikat ndërkombëtare paraqesin mundësi dhe sfida që NATO duhet të adresojë së bashku si Aleancë.

Në vitin 2019, dialogu me Kinën u mbajt përmes ndërveprimeve të nivelit të lartë, përfshirë këtu edhe përmes takimeve midis udhëheqjes së NATO-s dhe Shefit të misionit kinez në Bashkimin Evropian, me bisedime të stafit ushtarak për në ushtri të mbajtura në Pekin në shtator dhe me politikën e lartë – bisedime të nivelit të stafit në Bruksel në tetor.

MARRËDHËNIET ME RUSINË

Pas përfundimit të Luftës së Ftohtë, NATO bëri përpjekje të konsiderueshme për të ndërtuar një partneritet strategjik me Rusinë, bazuar në dialog dhe bashkëpunim praktik në fusha me interes të përbashkët. Pika kryesore në marrëdhëniet NATO-Rusi përfshinin nënshkrimin e vitit 1997 të Aktit Themelues NATO-Rusi dhe krijimin e vitit 2002 të Këshillit NATO-Rusi, i cili edhe sot e kësaj dite mbetet forumi kryesor për dialogun midis Aleatëve të NATO-s dhe Rusisë.

Në vitin 2014, si pasojë e aneksimit të paligjshëm të Krimesë nga ana e Rusisë, NATO pezulloi të gjithë bashkëpunimin praktik me Rusinë. Aleatët vendosën se nuk mund të ketë “asnjë bashkëpunim si zakonisht” derisa Rusia të kthehet në përputhje me ligjin ndërkombëtar.

Politika e NATO-s ndaj Rusisë bazohet në dy shtylla: mbrojtjen dhe dialogun. Kjo “qasje e dyfishtë” lejon Aleancën t’i përgjigjet mjedisit të përkeqësuar të sigurisë të shkaktuar nga Rusia me një frenim të fortë, ndërsa të angazhohet në një dialog periodik, të përqendruar dhe domethënës. Përmes gatishmërisë së saj për dialog, NATO ka demonstruar se është e angazhuar të diskutojë çështje kritike dhe të shmangë keqkuptimet, llogaritjet e gabuara dhe përshkallëzimet e paqëllimta.

PROPAGANDA DHE DEZINFORMATAT

Deri tani kemi parë aktorë shtetërorë dhe joshtetërorë që përpiqen të përfitojnë nga pandemia për të përhapur narracione false dhe të dëmshme. Vazhdimisht kemi fushata të rëndësishme dezinformimi në lidhje me COVID-19. Dezinformimi mund të ketë ndikime shëndetësore në botë, duke mashtruar individët se si ata mund të mbrojnë veten e tyre dhe dëmtojnë besimin e publikut në institucionet. Kështu që Aleatët brenda NATO-s punojnë ngushtë së bashku për të identifikuar, monitoruar dhe ekspozuar këto përpjekje.

Ministrat e Mbrojtjes të NATO-s diskutuan mbi rëndësinë e kundërshtimit të dezinformatave. Kjo përfshinë një koordinim më të ngushtë për të identifikuar, monitoruar dhe ekspozuar gënjeshtrat që janë përhapur qëllimisht për të dëmtuar shoqëritë tona, përfshirë origjinën e virusit. Të dy aktorët shtetërorë dhe jo-shtetërorë janë përgjegjës për përhapjen e dezinformatave. Daljet e propagandës ruse, për shembull, kanë akuzuar në mënyrë false NATO-n për krijimin dhe përhapjen e COVID-19. Këto akuza nuk kanë asnjë bazë në realitet dhe NATO do të vazhdojë të reagojmë shpejt vetëm duke e treguar të vërtetën.

Aleatët po punojnë së bashku për të siguruar që publiku të ketë informacion transparent dhe në kohë, i cili është thelbësor për të kapërcyer këtë pandemi. Mënyra më e mirë për të parandaluar çdo përpjekje për të përdorur krizën aktuale për dezinformim dhe propagandë është sigurimi i fakteve. Media ka një rol të rëndësishëm për të kontrolluar burime dhe duke bërë pyetje të vështira, dhe platformat e mediave sociale mund të luajnë një rol në ndalimin e përhapjes së dezinformatave.

FONDET E MIRËBESIMIT

Fondet e Mirëbesimit u krijuan për të gjeneruar burime shtesë të financimit për zbatimin e projekteve praktike dhe ndihmën e partnerëve. Këto projekte janë zakonisht në fushat e demilitarizimit, transformimit të mbrojtjes dhe krijimit të kapaciteteve.

Aleatët dhe partnerët, si dhe organizatat ndërkombëtare kontribuojnë në Fondet e Mirëbesimit të NATO-s në baza vullnetare.

Në vitin 2019, kishte 19 Fonde të Mirëbesimit të NATO-s. Këto përfshinin Partneritete për Fondet e Mirëbesimit të Paqes, fondet e mirëbesimit në mbështetje të Ukrainës, Fondit të Mirëbesimit të Programit të Integritetit të Ndërtimit, Programit të Zhvillimit Profesional si dhe Fondit të Mirëbesimit për Mbrojtjen dhe Ndërtimin e Kapaciteteve të Sigurisë, të themeluar në vitin 2015 për të siguruar mbështetje dhe burime shtesë për të zbatuar Iniciativa për ndërtimin e kapaciteteve të sigurisë dhe mbrojtjes së NATO-s.

Fondi i Mirëbesimit për Mbrojtjen dhe Ndërtimin e Kapaciteteve të Sigurisë i lejon Aleatët dhe partnerët të kontribuojnë në projekte specifike në vendet pranuese (aktualisht pesë: Gjeorgji, Irak, Jordan, Moldavi dhe Tunizi). Që nga themelimi i Fondit të Mirëbesimit, 21 Aleatët dhe katër vendet partnere (Finlanda, Irlanda, Maqedonia e Veriut dhe Suedia) kanë dhënë kontribute financiare në vlerë totale prej rreth 23 milion EUR. Deri më tani, ky Fond i Mirëbesimit ka shpenzuar ose zotuar afërsisht 12 milion EUR për 35 projekte.

Projektet e financuara përfshijnë mbështetje për Qendrën e Përbashkët të Trajnimit dhe Vlerësimit në Gjeorgji, minimin e trajnimit dhe ndërtimin e kapaciteteve në Irak, dhe Sistemin e Kodifikimit të NATO-s në Jordan.

NDËRTIM TË PROGRAMIT TË INTEGRITETIT

Që nga viti 2019, 53 shtete mbështesin Programin e Ndërtimit të Integritetit të NATO-s, i krijuar për të ofruar këshilla strategjike dhe mbështetje të përshtatshme për aleatët dhe partnerët për të forcuar qeverisjen e mirë, forcimin e qëndrueshmërisë institucionale dhe minimizimin e rrezikut të korrupsionit në sektorin e mbrojtjes dhe të sigurisë së tij.

Në vitin 2019, NATO siguroi mbështetje të përshtatur për gjithsej 2.500 liderë civilë dhe ushtarakë nga 21 vende, me ndihmën e mbi 30 Aleatëve dhe partnerëve. Programi kontribuoi në rritjen e aftësive institucionale si pjesë e përpjekjeve për mbrojtjen e NATO-s dhe ngritjen e kapaciteteve të sigurisë në disa vende pjesëmarrëse, duke përfshirë Armeninë, Kolumbinë, Gjeorgjinë, Irakun, Jordanin, Republikën e Moldavisë, Maqedoninë e Veriut, Tunizinë dhe Ukrainën.

Për më tepër, Programi mbajti konferencën e tij dy-vjeçare në Shtetet e Bashkuara, duke mbledhur mbi 150 përfaqësues nga NATO dhe vendet partnere, si dhe organizata ndërkombëtare dhe shoqëria civile për të diskutuar rëndësinë e institucioneve për sigurinë. Programi i Ndërtimit të Integritetit mori një grant prej 1 milion Euro nga Bashkimi Evropian, duke njohur ekspertizën e NATO-s për integritet dhe qeverisje të mirë si një drejtues në sektorin e mbrojtjes dhe të sigurisë.

Postime të ngjashme

Editorial / Reflektimi i Albin Kurtit mund të vijë edhe tek ne

R Zh

Dimitrov: Shtyerja e bisedimeve me BE-në krijon probleme besueshmërie

admin

Fajon: Vetoja bullgare për Maqedoninë e Veriut është jopërgjegjëse

admin

Milloshoski: Nuk pranoj regjistrues në shtëpi nëse nuk është vaksinuar

admin

Limani: Sot unë, nesër Izet Mexhiti, Blerim Bexheti, Sadulla Duraku, Musa Xhaferi, mund të largohen nga BDI-ja

admin

Kaevski: Deputetët e VMRO-DPMNE-së, Aleanca dhe e Majta të qëndrojnë në anën e qytetarëve

admin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...