Agjencia Zhurnal.KS
Ekonomi Maqedoni TOP LAJM

Sistemi efikas dhe transparent për financa publike është parakusht për rritjen ekonomike të çdo shteti

Shkup, 23 mars – Zhurnal.mk – Bashkimi Evropian me 35 milionë euro mbështet reformat në sektorin e financave publike në vend në mënyrë që të krijojë një sistem efikas dhe transparent që do të mundësojë menaxhim më të përgjegjshëm të fondeve publike dhe zvogëlimin e rreziqeve të mashtrimit dhe korrupsioni.

Sipas ambasadorit të BE Dejvid Gir, një sistem efikas dhe transparent i financave publike është një parakusht për rritjen ekonomike të çdo vendi. Një sistem i tillë zvogëlon rreziqet e mashtrimit dhe korrupsionit dhe rikthen besimin e publikut se paratë publike shpenzohen në interes të qytetarëve.

“Pikërisht për këtë reformat në sektorin publik janë shtyllë kryesore në procesin e aderimit në BE. Kapitulli 32 mbi kontrollin financiar, së bashku me kapitujt mbi drejtësinë dhe punët e brendshme, janë zakonisht ndër të parët që hapen në negociatat e anëtarësimit në BE. Reformimi i menaxhimit të financave publike është një proces sfidues që kërkon angazhim të vazhdueshëm politik, vendimmarrje të ashpër dhe koordinim të fortë midis institucioneve kryesore në sektor, duke përfshirë institucionet financiare ndërkombëtare dhe shoqërinë civile”, tha ambasadori në prezantimin e sotëm të rezultateve që dalin nga mbështetja e siguruar nga BE-ja.

Trajnimet ekzistuese të stafit përfitues të Buxhetit në nivelet qendrore dhe lokale dhe Akademia e re e Financave publike, tha Gir, do të kontribuojë në ndërtimin e një sistemi transparent të furnizimeve publike, por duhen përpjekje të mëtejshme për të ndërtuar transparencën fiskale dhe besimin e publikut në institucione.

“Kjo e fundit është gjithmonë sfida më e madhe. Baza e këtyre reformave do të jetë miratimi dhe zbatimi efikas i Ligjit të ri për buxhetimin e organeve dhe Ligjit për kontrollin e brendshëm financiar. Megjithëse është komplekse dhe sfiduese, zbatimi efektiv i reformës në menaxhimin e financave publike do të përfitojë drejtpërdrejt nga qytetarët. Në këtë mënyrë, ata do të dinë të shpenzojnë paratë e tyre dhe do të përgjigjen me më shumë besim dhe përgjegjësi. Kështu që nuk duhet të humbasim mundësinë për të bërë progres në këtë reformë pavarësisht nga sfidat ekonomike dhe sociale të paraqitura nga pandemia”, tha Gir.

Ambasadori holandez në vend Dirk Jan Kop beson se reformat nëpër të cilat po kalon vendi janë të domosdoshme dhe se nevojitet angazhim i fortë politik.

“Ndryshimi i rëndë në mentalitet dhe vështirësitë me zbatimin kërkojnë angazhim të fortë politik dhe liderë të orientuar drejt reformave, të cilët janë të aftë për qeverisje”, tha ambasadori holandez.

Nga Ministria e Financave theksojnë se menaxhimi i financave publike është një nga përparësitë dhe se përkundër pandemisë, megjithatë një janë zbatuar numër i madh aktivitetesh.

“Duhet të kemi konsensus se duhet të kemi menaxhim solid të financave publike për stabilitetin makroekonomik dhe parashikueshmërinë e ekonomisë në vend. Kjo është arsyeja pse e shohim këtë si një referencë afatgjatë dhe ne vërtet e vlerësojmë atë që qytetarët e BE-së po bëjnë për ne”, tha Besimi.

Akademia për financa publike, konsideron Besimit, do të mundësojë trajnime të vazhdueshme për punonjësit në mënyrë që të krijojë administratë moderne, e cila do të mund të porosisë shërbime të shpejta dhe cilësore për qytetarët dhe sektorin e biznesit.

Postime të ngjashme

Editorial / Reflektimi i Albin Kurtit mund të vijë edhe tek ne

R Zh

Dimitrov: Shtyerja e bisedimeve me BE-në krijon probleme besueshmërie

admin

Fajon: Vetoja bullgare për Maqedoninë e Veriut është jopërgjegjëse

admin

Milloshoski: Nuk pranoj regjistrues në shtëpi nëse nuk është vaksinuar

admin

Limani: Sot unë, nesër Izet Mexhiti, Blerim Bexheti, Sadulla Duraku, Musa Xhaferi, mund të largohen nga BDI-ja

admin

Kaevski: Deputetët e VMRO-DPMNE-së, Aleanca dhe e Majta të qëndrojnë në anën e qytetarëve

admin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...